Wiepke Wolfsbergen (17) won vorig jaar Kunstbende Fashion en kreeg daarmee de gedroomde hoofdprijs: een eigen collectie showen op Amsterdam Fashion Week.


De collectie heet:

It's your gender and sexuality.

 

De show was 7 september op 

Amsterdam Fashion Week


Inspiratie

Voor mijn collectie ben ik geïnspireerd geraakt door flessen gemaakt van glas. De vormen van deze flessen fascineren mij. Alle flessen hebben etiketten ofwel labels, deze beschrijven de inhoud van de flessen. Deze beschrijving klopt niet altijd. 

 

Gender en seksualiteit

Dit is ook zo bij de labels van gender en seksualiteit. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld lesbisch of transgender.

Er zijn mensen die zich identificeren met een label dat niet (compleet) bij ze past als je kijkt naar de precieze omschrijving van deze labels. Toch gebruiken ze deze labels omdat ze zich comfortabel voelen bij deze labels.

 

Ze voelen zich dan beter bij deze labels omdat deze bekender zijn of omdat deze labels een deel van hun gender of seksualiteit benadrukt waarover ze zeker zijn, terwijl ze over andere delen nog in twijfel zijn. Het kan ook zo zijn dat er geen enkel label is dat de gender en/of seksualiteit van deze personen echt compleet omschrijft en dat ze dan dus kiezen voor labels waar ze zich comfortabel bij voelen.

 

 


Gender en seksualiteit los van elkaar zien!


Vlaggen

Al deze labels in verband met gender en seksualiteit hebben hun eigen vlaggen, de bekendste daarvan is de regenboogvlag. Deze vlaggen zijn ontworpen/gemaakt door kunstenaars. Ze bestaan uit verschillende kleurvlakken, elke kleur heeft een betekenis en de betekenissen van alle kleuren van een vlag beschrijven samen de betekenis van het label dat bij die vlag hoort.

 

Ik vind dit raar omdat op deze manier de vlaggen die de mensen gebruiken de bestaande labels in hokjes opdelen waardoor er nog minder mensen bij deze labels passen.Ik wilde hier iets aan doen omdat ik vind dat iedereen zich moet kunnen identificeren met de labels en vlaggen waarbij die persoon zich goed bij voelt en dus niet altijd officieel bij hoort.

 

Ook wordt gender en seksualiteit vaak als één ding gezien terwijl het twee losse onderdelen van je identiteit zijn. Natuurlijk staan deze wel in verband met elkaar, maar het is bijvoorbeeld niet zo dat wanneer je transgender* bent dat je dan ook automatisch pan** bent, je kan ook hetero zijn. 


Elk model draagt een soort fles


Nieuwe vlaggen

Ik besloot nieuwe vlaggen te maken, voor deze vlaggen heb ik de kleuren van de oude vlaggen gebruikt. In de nieuwe vlaggen overlappen de kleuren elkaar deels en zijn alle kleuren aan elkaar verbonden.

Dit laat zien dat alles in elkaar overloopt en dat de hokjes/labels niet eenduidig zijn uit te leggen. Deze nieuwe vlaggen gebruik ik als prints voor mijn collectie. Elk outfit bestaat uit twee lagen omdat iedereen dus een gender en een seksualiteit heeft. 

 

De modellen

Elk model heeft dus een soort fles aan, deze fles vertelt wat over de inhoud ervan, de mens. De fles, het kledingstuk dat het model aan heeft, laat door middel van de vlaggen zien welke seksualiteit en/of gender het model heeft. 

Niet bij alle modellen klopt dit echter omdat ik zoveel mogelijk genders en seksualiteiten wilde tonen. Een deel van de modellen is wel verbonden met de vlaggen van hun eigen outfit, dit is om te laten zien dat het niet alleen labels zijn maar dat er ook mensen zijn die zich identificeren met de labels.